Elérhetőségek

Várkör Panzió

Cím: 9730 Kőszeg,
Várkör 100.
Telefon:
+36-206149213
E-mail:
varkorpanzio@gmail.com


Bevezető


Kőszeg az ország "Ékszerdobozaként" elhíresült gyönyörű, ritka természeti és történelmi szépségekben bővelkedő az Alpok lábánál fekvő kisváros. Az ide látogató turista szinte mindent megtalál eme lenyűgöző műemléki környezetben és környékén, ami a kellemes kikapcsolódás, pihenés, felüdülés és feltöltődés elengedhetetlen része.

Az ország első "Natúrparkjának" látogatói olyan földrajzi és természeti kincsek megismerésével gazdagodhatnak, mint az ország 2. legmagasabb pontja (Irottkő) mely 882 m magasan fekszik. Letekinthet a városra, illetve szép időben a Balaton is látszódik a hozzá tartozó Irottkő vagy a mellette lévő Ó-ház kilátóból. A hegységben rengeteg, közülük egy a "Hét vezérről" elnevezett kristálytiszta vizű iható forrás. A vulkanikus kőzeten megtelepedő bükk- tölgy és fenyőerdők kellemes kiránduló, túrázó, gombázó terepet nyújtanak minden korosztály számára, de nagy számban megtalálhatók ritka szelídgesztenye részek is az erdőkben. Állatok közt a különlegesnek mondható foltos szalamandra is gyakori társa a túrázóknak. Látnivaló még a király völgyben a Szultán kilátó, ezer éves szelíd gesztenyefa torzó, Szálasi bunker a Szent korona őrző hellyel, a trianoni vöröskereszt. A városban található az ismert botanikus Chernel Kálmán által alapított 12.000 m2-en elterülő botanikus kert, látogatóközpont és játszópark, illetve közvetlen a város szívében a közel 800 éves óriásplatán.

 

 

 

 Aki nem a természet szépségében leli örömét, annak az igazi történelmi belváros nyújthat kikapcsolódást, felejthetetlen élményt. Az avarok korában alapított település az évszázadok során számtalan változáson ment keresztül mire elnyerte mai arculatát. Járt itt német, osztrák, török, akiknek utódai ma is visszatérnek, de már nem az őseik szándékával, hanem a történelem nyomainak felkutatása érdekében. Érdemes sétát tenni az ódon belváros falai között, köztük a várban ahol 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány és védő serege megállította az óriási túlerőben lévő Bécs felé tartó török sereget Szulejmán Szultán vezetésével. E csellel történő győzelem emlékére minden nap 11 órakor megszólalnak a városi harangok. A Vár külső-belső bejárásával átérezhetjük eme történelmi hangulatot. A város közepén található a híres Hősök tornya, mely ma már múzeumként tornyosul a város fölé, ahonnan lenyűgöző városi látképet tehetünk magunkévá.

A történelmi belvárosban és a fő téren tett séta közben több múzeumba kávézóba, étterembe botlunk, de közben érdemes megkóstolni a kőszegi őstermelők borait a helyi hangulatos sváb jellegű pinceborozókban majd tovább sétálni a felette található Várkörre, ahol nem csak egy-egy épület, hanem szintén az egész utcakép a történelmi örökség védett része, mint például a kapások házai a XVIII. századból. A látványosságok egyik legfőbb büszkesége azonban a máig működő házak elé kitett temérdek becsületkasszák mennyisége, amelyekből a környező kertek zöldségeit, gyümölcseit, virágait, lekvárjait, mézeit vásárolhatják meg az ide látogatók az utcákon. A város környékén a Lékai vár, Bükk Fürdő, Sárvár, Velemi gesztenyeközpont- Novák falva vagy az 5 percnyire lévő Ausztria várja kedves vendégeit.

 


Csatolt fájl(ok):
Vissza az előző oldalra!
Várkör Panzió - MagyarVárkör Panzió - NémetVárkör Panzió - Angol